Historia

Skärmavbild 2015-10-19 kl. 17.21.08


Föreningen bildades 1998 och vi förvärvade huset 2007-10-01 från bostadsstiftelsen Signalisten.

Byggstart för huset var 1977 och det stod färdigt i maj 1978 då de första hyresgästerna flyttade in och i dag finns flera av dessa kvar som medlemmar i föreningen. Arkitekt var Åkerblads arkitektkontor och byggherre Ohlsson & Skarne. I huset finns det 54 lägenheter, allt ifrån ett en etta till några få 5 rums lägenheter. Huset har 5 portar och är 4-5 våningar högt beroende på om man räknar källarplanet.

När man flyttat in i huset bildade de boende intresseföreningen Vi i Korallen. En förening som hade som mål att ordna trivsel och gemensamhetsfrämjande aktiviteter. Under åren som Bostadsstiftelsen Signalisten var vår hyresvärd erhöll föreningen bland annat bidrag i olika former mot att hyresgästerna själva utförde visst arbete.

Korallens 30-jubileum firades 2008

Korallens 30-årsjubileum firades 2008

Området som huset ligger i kallas för Stora Alby och gränsar i väster till området Nyboda. Från huset är det cirka 450 meter till Solna Centrum och tunnelbanestationen. Den nordliga sidan av huset gränsar mot Skytteholmsfältet och dessa park. Innan vårt hus byggdes fanns det en liten gata som gick in från Ankdammsgatan (ungefär där bommen in till gården är som hette Lilla Vinkelgatan). Skrolla ner på den här sidan så kan ni se hur det såg ut på Lilla Vinkelgatan innan Korallen byggdes och även se hur familjen Tydén såg ut som som bodde i ett hus högst upp på pulkabacken såg ut.

För att veta mer om Solna kan du klicka här som tar dig till Wikipedia men du kan också besöka Solna stads egen hemsida på www.solna.se

De tecknade avbilderna av vårt hus som används här på vår hemsida men även som föreningens officiella symbol är skapade av en framliden medlem Bengt Mellberg.

Vårt hus historia
Vid sekelskiftet ritade och byggde A R G Tydén sig ett hus till sin familj på Lilla Vinkelgatan i Skytteholm. På den tiden fanns inte Ankdammsgatan utan Skytteholm var rena rama landet. Lilla Vinkelgatan låg där vårt hus står och A R G Tydéns hus låg mellan syrenbuskarna på vår tomt ovanför pulkabacken. A R G Tydén var en allkonstnär som levde här i Solna 1879-1946. Han jobbade inom järnvägen men var även grundare till Solna Hembygdsföreningen. Sedan några år tillbaka så finns det en gata uppkallad efter A R G Tydén i nya Ingentingsområdet i Huvudsta.


A R G Tydén med sin familj och huset han byggde på Lilla Vinkelgatan. Notera att huset har ett litet märkligt utseende med skorstenen mitt på taket.


Här står A R G Tydén och tittar ut över sin tomt. Han står högst upp på vår pulkabacke bakom huset. I början på 1900-talet så var Skytteholmsparken en sjö som sträckte sig bort till busstorget vid Solna Centrum. Den här sjön hette Rudsjön och fick sitt namn för att det fanns så gott om rudor i sjön. Sjön torrlades under 1900-talet och man pålade upp marken för att kunna bygga hus på den gamla sjöbotten. Numera finns det ett område i Solna som heter Rudviken


I förgrunden Huvudsta och inringat området där BRF Korallen står nu på Ankdammsgatan.

 


Inringat kan man se Ankdammsgatan och Lilla Vinkelgatan. Årtal okänt!

Ankdammsgatan och järnvägen som det såg ut på 1950-60 -talet. Foto: Solnas Stads bildarkiv

Ankdammsgatan och järnvägen som det såg ut på 1950-60-talet. 


Vi tackar Magnus Persson, Solna Hembygdsförening och Solna Stads bildarkiv för alla fina bilder på ett svunnet Solna.